OndernemersTop

Nieuwsbrief Pact Ondernemingsklimaat

12 maart 2025

Samen op koers naar een ambitieus Pact Ondernemingsklimaat

Beste ondernemers en andere betrokkenen,

Een pact tussen ondernemers en overheid, dat is wat we nodig hebben om het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren. Afspraken maken, en elkaar daaraan houden. In de afgelopen twee maanden is een hele waslijst aan knelpunten opgesteld. Dat vind ik heel ambitieus!

Met ruim 50 enthousiaste ondernemers werk ik hard aan het concretiseren van de aangedragen knelpunten en de mogelijke oplossingen. In deze nieuwsbrief vertelt ondernemer en ploegleider Monique Ansink hoe dit voor het onderwerp loopt dat zij trekt. Monique kijkt met haar team naar het issue Internationaal Ondernemen.

Vivienne van Eijkelenborg

Eerlijk gezegd, ik vind dit een spannend proces. We hebben in totaal zes issues, met zes teams. Alle zes de teams hebben in totaal tientallen knelpunten benoemd. Waar dat kan hebben de teams ook al richtingen voor de oplossingen geformuleerd. Als ik allerlei betrokken personen spreek, hoor ik vaak: “Het is inmiddels wel duidelijk waar het aan schort, laten we het nu gewoon oplossen”. Ik begrijp dat en het zet mij aan het denken. Als het zo makkelijk is, waarom is het dan niet allang opgelost? Volgens mij zit hier de crux om tot een goed Pact Ondernemingsklimaat te komen. Het vergt van de teams en mij dat er een stevige analyse van de knelpunten is en dat we de oplossingen goed doordenken en toetsen op uitvoerbaarheid. Ik zie dat het soms echt ingewikkelder is dan je zo van de buitenkant ziet. We proberen ook aan te sluiten bij wat er al gebeurt in beleidsprogramma’s en zo de versnelling te zoeken. Aansluitend is het dan aan het kabinet en vertegenwoordigers van ondernemend Nederland om tot de benodigde ‘deal’ te komen en elkaar te vinden op gemeenschappelijke belangen.

Er moet een goed Pact komen in juni. Een pact waarvan iedereen zegt: wat goed dat dit samen door ondernemers en overheid wordt opgepakt! De eerste klap is een daalder waard. Niet alle voorstellen zullen het eerste Pact halen. Dat heeft minister Dirk Beljaarts tijdens de OndernemersTop in december ook al gezegd. Ik vind dat best een uitdaging. Want hoe ga je trechteren zonder het enthousiasme op het spel te zetten? De eerste belangrijke stap maak ik met hulp van de zes teams en experts van VNO-NCW, MKB-Nederland en ministeries in maart en april. Eind maart moet de analyse van knelpunten, de uitgewerkte oplossingen en de prioritering daarbij klaar zijn. In april wil ik die dan toetsen bij een zo groot mogelijke groep ondernemers en brancheverenigingen. Via de volgende nieuwsbrief krijg je een uitnodiging om daaraan deel te nemen.

In maart en april voer ik ook nog gesprekken met diverse organisaties en top-experts. Inzichten uit die gesprekken betrek ik bij de geprioriteerde knelpunten en oplossingen en de resultaten van de toets bij jullie daarop. Mijn planning is dat ik dan begin mei tussentijds verslag uitbreng aan minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts. Ik ga ervan uit dat we hiermee daadwerkelijk een positief verschil gaan maken voor ondernemers.

Dank aan iedereen die hier belangeloos zoveel tijd en energie in steekt! Een specifiek compliment voor alle koplopers en demarrageteam-deelnemers. Samen zijn we op koers naar een ambitieus Pact Ondernemingsklimaat!

Hartelijke groet,

Vivienne van Eijkelenborg
Verkenner Pact Ondernemingsklimaat

Sta je nog niet op de lijst om op de hoogte te blijven? Klik dan op onderstaande button.

Monique Ansink over het Pact Ondernemingsklimaat

Ondernemer en ploegleider thema Internationaal Ondernemen

Monique Ansink is een bekende in de ondernemerswereld. Ze heeft een spanbandenfabriek, onderneemt internationaal, heeft commissariaten en is actief in NLgroeit. Voor het Pact Ondernemingsklimaat doet ze de knelpuntenverkenning voor het thema Internationaal Ondernemen

Imagine all the people

Een willekeurige maandagochtend bij Jumbo Spanbandenfabrikant in Hoorn. Een medewerker lost een container met de eigen productie uit Vietnam. Een vrachtwagencombinatie komt een grote bestelling ophalen. Help het internet ligt eruit: een ingehuurde IT-ondersteuner zoekt de oorzaak en lost het op. Ondertussen vertelt Monique Ansink enthousiast over haar bedrijf en waarom ze het belangrijk vindt het thema Internationaal Ondernemen te trekken in de verkenning voor het Pact Ondernemingsklimaat. In haar verhaal komt ‘imagine all the people’ in allerlei varianten voorbij. ‘Imagine’ van John Lennon is niet voor niets haar lijflied of beter nog: haar levenslied.

Monique: “Stel je voor dat je boven het vraagstuk internationaal ondernemen gaat hangen. Dan gaat het steeds om het vinden van gemeenschappelijke belangen, om gelijkwaardigheid. Omdat we zorgen dat we onze kwetsbare aarde weer herstellen en zorgen dat ieder mens een waardig bestaan kan hebben. En dat we daar allemaal ons deel aan bijdragen.” Je merkt het meteen als je met Monique praat. Ze is een bevlogen en veelzijdig ondernemer. De helft van haar tijd besteedt ze aan Jumbo Spanbandenfabrikant, het bedrijf dat ze kocht toen ze 29 jaar was. Het assortiment uitbreidde van sleepkabels naar veel meer: spanbanden, aanhangwagens en trailernetten en snelbinders. De andere helft van haar tijd gaat zitten in commissariaten en bestuursfuncties bij Cono Kaasmakers, Rabobank West Friesland en Evofenedex. En divers vrijwilligerswerk zoals bij NLgroeit en als ‘ploegleider’ voor de verkenning van het Pact Ondernemingsklimaat op het thema Internationaal Ondernemen.

Samen werken aan een sterk ondernemingsklimaat

Monique bracht het grootste deel van haar productie zo’n vijftien jaar geleden over naar Vietnam. Daar heeft ze een eigen fabriek. Jumbo Spanbandenfabrikant exporteert naar 26 verschillende landen. Wat motiveert haar om te helpen bij de verkenning voor het Pact? “Ik ben erg voor samenwerken tussen politiek en ondernemingen. Een goed klimaat voor internationaal ondernemen zie ik daarbij als sleutel tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als mogelijkheid om obstakels tussen landen en mensen weg te nemen en het goede te doen voor ieders welvaart en onze planeet. Ik heb getwijfeld of ik in de verkenning van het Pact Ondernemingsklimaat zou stappen. De samenstelling en koers van dit kabinet vind ik niet ideaal. Aan de andere kant wilde ik de uitgestoken hand naar ondernemers van Dirk Beljaarts ook echt aannemen. Ik denk dat structurele verbeteringen in het ondernemingsklimaat alleen mogelijk zijn vanuit samenwerking tussen politiek en ondernemers. Het gaat erom dat we het groter durven aanpakken en formaliseren over kabinetten heen. Dat het een beweging wordt die vertrouwen, continuïteit en meer voorspelbaarheid brengt. Volgens mij is dit de kern waar ondernemers behoefte aan hebben.”

Gelijk speelveld binnen de EU

Monique is druk bezig om met haar ‘demarrageteam’ de belangrijkste knelpunten en mogelijke oplossingen in beeld te brengen. Ze werkt toe naar een tweede rondetafelsessie met haar team eind maart, waarin de analyses kloppend worden en de meest haalbare verbeteringen prioriteit krijgen. Wat ligt er voor internationaal ondernemen al op tafel? “Ondernemers hebben er last van dat er vaak geen sprake is van een gelijk speelveld of dat dezelfde regels gelden binnen de Europese Unie. Ik merk dat zelf bijvoorbeeld bij de labels die op onze spanbanden moeten. Voor verschillende lidstaten zoals Portugal, Spanje en Duitsland moet ik verschillende labels laten maken omdat ieder zijn eigen waste management heeft. Dat betekent ook dat we in Nederland geen nationale koppen op Europese regelgeving moeten zetten. Uiteindelijk staat de Europese Unie mondiaal ook veel sterker als je wet- en regelgeving binnen Europa beter harmoniseert.”

Mondiale uitdagingen voor ondernemers

Het demarrageteam Internationaal Ondernemen kijkt ook naar de mondiale kant. Monique vertelt dat ze zelf ook de nodige ervaring heeft met haar fabriek in Vietnam en toelevering van onderdelen uit China. “In Europa worden nergens stalen haken van voldoende kwaliteit gemaakt die ik inkoop voor mijn spanbanden. Mijn leverancier zit in China. Als ik daar aankom met de rapportageverplichtingen van de Europese Unie kan ik achter in de rij aansluiten. Andere klanten uit de VS en andere delen van de wereld stellen niet hele boekwerken aan verplichtingen.” Monique legt ook uit dat de medaille bij dit dilemma om concurrerend te blijven ook een andere kant heeft. “Uiteraard moet je als EU ook eisen stellen aan gevolgen van je productie voor mensen en milieu. We kijken bij de verkenning dus ook naar de grote stroom pakjes die consumenten elders in de wereld bestellen en waarvan de kwaliteit vaak ondermaats is; voor productiepersoneel en de consument onveilig, ongezond en snel kapot. De stroom pakjes vormt een toenemende valse concurrentie met de Europese producten die aan hogere eisen voldoen.”

Uitvoerbaarheid van mogelijke oplossingen

Monique vertelt dat ze in de verkenning ook oog heeft voor de uitvoerbaarheid van mogelijke oplossingen. “Een regel zonder handhaving werkt niet of onvoldoende. En als je handhaaft moeten boetes ook in verhouding staan tot de overtreding. Ik laat bijvoorbeeld elk jaar de herkomst van de grondstoffen die ik gebruik onafhankelijk testen. Dat kost mij zo’n 10.000 euro per keer. De pakkans is echter klein als ik de verkeerde grondstoffen zou gebruiken en de boete waarschijnlijk lager dan het bedrag dat ik uitgeef aan de testen. Voor het voorkomen van oneerlijke concurrentie op de stroom pakjes van buiten de EU zou eigenlijk het bedrag waar vanaf je importheffing moet betalen naar beneden moeten. Dat is nu 150 euro. Vraag is echter ook of dat uitvoerbaar is.”

Een motto voor het Pact

Als slot de vraag aan Monique wat het motto kan zijn voor een te sluiten Pact Ondernemingsklimaat. “Daar moet ik nog over nadenken”, geeft ze als eerste antwoord. “Het moet in ieder geval gaan over gelijkwaardigheid en samen sterker staan. En vanuit waarden het gesprek hebben over onze gemeenschappelijke belangen en de oplossingen die nodig zijn.” De volgende passage uit haar lijflied geeft de sfeer die ze daarbij zoekt goed aan:

Imagine all the people / Livin’ life in peace / You may say I’m a dreamer / But I’m not the only one / I hope someday you’ll join us / And the world will be as one.

Verdere informatie en contact

Heeft u nog vragen over deze nieuwsbrief? U kunt ze stellen via info@ondernemers-top.nl.